Musik är viktigt. Vi har alla låtar och artister som ligger oss lite extra varmt om hjärtat, vilka artister och vilka genrer vi lyssnar på beror rätt så mycket på vilken generation vi tillhör och vad våra föräldrar lyssnat på. Vad tycker kirurgerna mest om att lyssna på för musik när de utför operationer?

sjukhusI ett tidigare inlägg skrev vi om musiken som påverkat våra liv. För många födda på 80-talet är det hiphop, de födda på 60-talet hade hårdrocken och punken, de som är unga i dag har house och indie. Det är alltså olika genres som har påverkat olika generationer. Men vad för musik tycker kirurger om mest att lyssna på i operationssalen?

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om vad kirurgerna själva gillar för musik när de jobbar. Bra musik skapar nämligen ett lugn i operationssalen och en amerikansk undersökning visar på att kirurger gärna lyssnar på rock och pop när de skär med skalpellen eller gör en sutur. Efter rock och pop kommer enligt samma undersökning jazz och r’n’b betydligt längre ner på listan. Populära låtar är We will rock you” med Queen, ”Piece of my heart” med Janis Joplin och liknande låtar från den tiden. Men många hävdar att det har att göra med att det är en generationsfråga och att musiksmaken hos kirurgerna kommer förändras när allt yngre förmågor börjar operera de också.

Kanske kommer framtidens kirurger att lyssna på Lana Del Rey när de arbetar? Med låtar som ”Music to watch boys to”, ”Ride”, ”Video games” och Summertime sadness” kommer de nog i den rätta stämningen och kan jobba lugnt och metodiskt utan att känna sig stressade. De kanske även kommer ha Avicii i högtalarna, liksom indierock och melodifestivaldängor.

Välgörande med musik – på flera sätt

För den som är patient kan musik under operationen innebära mindre rädsla och ångest, det kan göra att man behöver mindre sömnmedel och mindre smärtstillande läkemedel. Dessutom bidrar musik till att patienter återhämtar sig snabbare efter en operation. Musik är med andra ord välgörande på flera olika sätt, och påverkar verkligen liv.