Musik & Låttexter
 

Alla har vi olika smak när det kommer till musik. Vissa gillar hiphop och andra gillar ballader eller så tycker man kanske om hårdrock eller schlager. Vad man än gillar att lyssna på så är gemensamt för varje musikgenre att artisten vill förmedla ett budskap men detta budskap är inte alltid självklart så det är upp till varje lyssnare att själv tolka vad varje text och musikrad betyder.

 

Musik har alltid varit en stor del av människans liv och vi har lyssnat på allt ifrån klassiska arior till modern trance men alla människor är olika och därför finns flera olika sorters musik och musikstilar. Men gemensamt för varje tonsättare, låtskrivare och artist är att musiken är ett sätt att uttrycka sig och därför finns det budskap i alla låtar som skrivs. Dock är budskapet upp till lyssnaren att fastställa för en låt som varit tänkt att handla om otrohet för textens författare kan för en lyssnare handla om döden, samtidigt som samma låt kan handla om sann kärlek för en annan. På det sättet är musik personligt och det är nog därför alla har en personlig relation till både musik och vissa låttexter.

 

Hur skriver man en låttext?

 

Vem som helst kan knåpa ihop en låttext på ett litet kick men det finns självklart en mängd olika faktorer som ska spela in för att en låttext ska kunna klassas som en bra låttext. Till exempel måste låten ha vissa komponenter för att överhuvudtaget kunna anses vara en låttext och inte enbart en text. Vanligast sättet att skriva låttexter på är genom tre delar som är ett intro, en vers och sedan en refräng för att fånga lyssnarens intresse och statuera låtens grund eller syfte och sedan få lyssnaren att minnas låten. Men för att en text verkligen ska bli intressant bör man skriva låten med Intro, Vers, Brygga, Refräng, Solo, Stick och ett Outro. Dessa sju komponenter har allihop olika funktioner och till exempel Bryggan används för att bygga upp mot refrängen och Solot är vanligen ett sätt att bygga upp till låtens klimax. Vidare är ett Stick ett sätt att bryta mot Vers och Refräng för att på så vis skapa variation för att slutligen leda mot ett Outro som anpassas efter vilken typ av låt man skriver, har man exempelvis skrivit en energifylld låt så passar det inte att använda ett mjukt slut som sakta klingar av likt en ballad utan då kanske man hellre ska ha ett tvärt stopp för att det ska passa in.