Många tobaksaffärer har fallit offer för maskerade rånarligor de senaste åren. Allt som oftast är det pengar som tjuvarna vill komma över, men ju mer motiven undersöks så ter det sig också som att tobak står långt upp på listan över saker att roffa åt sig. Vad kan det bero på?

För de flesta är maskerad förknippat med någonting roligt. Folk klär ut sig till både det ena och det andra – allt från skräckinjagande häxor och monster till söta älvor och sexiga sjuksköterskor. Men för vissa blir maskeraddräkten eller huvan en ångest att se – speciellt för tobaksaffärsägare som får oväntat besök av ligor som vill sno åt sig pengar och…tobak.

tobaksbutikVad beror tobaksstölderna på?

Tobak är en vara som både anses vara en njutning, men som även är en lukrativ produkt att sälja vidare. Media rapporterar om stölder av stora mängder tobak som snus och cigaretter, där maskerade personer bryter upp dörrar och fönster till mindre tobaksbutiker och länsar förrådet till minsta paket. Ibland går det så långt att varorna inte ens hunnit fram till butiken, utan blir stöldgods redan under transporten i lastbilen.

Anledningarna kan vara flera, men vidareförsäljning till höga priser samt ett eget behov att få tillgång till tobak snabbt, kan ses som motiv. Ofta handlar det om länsning av butiken och kassan, men i många fall är det endast mindre snatterier som inträffar. I dessa fall kan det räcka med att gärningsmannen som äntrar butiken, enbart är iförd luva och solglasögon istället för en rånarluva.

Folk vet att tobak används av extremt många människor och att det är en enkel vara att sälja. Varorna är enkla att omsätta. Det är därför inte så konstigt att tobaksstölder är mer än vanligt, tyvärr. Det har till och med visat sig att snusstölder börjar gå om kontantstölder i mindre kiosker och butiker. En anledning till detta fenomen beror, antar man, till stor utsträckning att kontanter börjar bli allt ovanligare för att folk hellre handlar med kort. Att göra sig en hacka på snus och cigaretter är därför något som många maskerade tjuvar ser som lättare. På det viset har maskerad blivit något ångestladdat för många tobaksbutiksinnehavare.